Ο Νομαρχιακός σύλλογος συμμετείχε στο 10ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο 
της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατομών με Αμαπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) με 4 συνέδρους:
1 Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος
2 Μιλπάνης Γεώργιος
3 Παπαδόπουλος Κυριάκος
4 Παπαδοπουλος Νικόλαος
με τη συμμετοχή συνέδρων από όλη την Ελλάδα το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχίαΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 10ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 10ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΕΣΑμεΑ, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου. Πρόεδρος του Συνεδρίου εκλέχτηκε ο κ. Σπύρος Ζουμπουλίδης από το Σωματείο της Κέρκυρας.
Σε κλίμα συγκίνησης, τιμήθηκαν από το Συνέδριο για την επί πολλών δεκαετιών προσφορά τους στο αναπηρικό κίνημα οι Θωμάς Κλεισιώτης και Άρης Πανανός. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία μίλησε για τους ανθρώπους μέλη του αναπηρικού κινήματος που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Πρόκειται για τους αξέχαστους Κώστα Κράββαρη, Ρούλα Λάγιου, Χρήστο Καραγκιόζη, Ράλλη Τσιουλάκη, Μανώλη Ζηδιανάκη, Βαγγέλη Καρίτσα, Μιχάλη Νούτσο, Τάσο Λαγόπουλο, Σωτήρη Γκασούκα, Γιώργο Λιακόπουλο.
Παρουσιάστηκε η έκθεση ελέγχου της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΑμεΑ για τα προηγούμενα 4 έτη, ο απολογισμός - ισολογισμός, η έκθεση των ορκωτών λογιστών και ο ενδεικτικός προγραμματικός προϋπολογισμός μέχρι το 2024.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βαρδακαστάνης και μίλησε για τα ορόσημα της προηγούμενης περιόδου: πως η ΕΣΑμεΑ αντιμετώπισε τα ζητήματα που έφερε η λιτότητα αλλά και η πανδημία, δράσεις τις οποίες έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως η θεσμοθέτηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία. Τόνισε το έργο του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας, του Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ, της υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί», όπως επίσης και για τις συνεργασίες της ΕΣΑμεΑ σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας (IDA) και με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (EDF). «Διαρκής διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται στη χώρα πρέπει να περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Και αυτή η πυξίδα δεν έχει λαθέψει όλα τα τελευταία χρόνια».
Προς το τέλος της ημέρας τοποθετήθηκαν πολλοί σύνεδροι και το λόγο πήρε ο πρόεδρος Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Δεν πρέπει να χαθούν αυτά που ακούστηκαν εδώ σήμερα, είναι χρέος του επόμενου Γενικού Συμβουλίου να τα επεξεργαστεί.
Δεν χρειάζεται να είμαστε δογματικοί αρχικά. Άκουσα πολλά ενδιαφέροντα αλλά και κάποιες ανακρίβειες. Για παράδειγμα ότι η ΕΣΑμεΑ δεν πήρε θέση για τα άτομα με αναπηρία που χάθηκαν στην πανδημία. Σαν να μην έλαβε υπόψη κάποιος τις εκατοντάδες ανακοινώσεις για το θέμα, για την κριτική για τη μείωση των κονδυλίων για την υγεία, για τον αποασυλοποίηση κλπ. Ή για το θέμα της εθνικής σύνταξης, το οποίο είναι πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ, να μην εξαρτάται από το ποσοστό αναπηρίας. Ή μπορεί κάποιος να διαστρεβλώνει τα γεγονότα (...). Για τα επιδόματα πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να αυξηθούν και θα το διεκδικήσουμε αν χρειαστεί και με κινητοποίηση το προσεχές διάστημα. Πράγματα που τα ξέρετε.
Συνεπώς θέλω να σας καλέσω όλοι μαζί, με ομόνοια να ακούμε όλες τις απόψεις και να τα μετουσιώνουμε σε αιτήματα, με ευθυκρισία και παρρησία, με αξιοπρέπεια απέναντι στον κόσμο που εκπροσωπούμε.
Να έχουμε κατά νου ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές και πρέπει να παράγουμε γνώση, ώστε να έχουμε σωστή ανάλυση και διεκδίκηση».
Το Σάββατο θα λάβουν χώρα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Σ.Α.μεΑ. (ώρες 08.00-17.00). Παράλληλα η Συνομοσπονδία μετέδωσε ζωντανά τις εργασίες του Συνεδρίου της από την ιστοσελίδα της στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.esamea.gr καθώς και από τη σελίδα της στο facebook https://www.facebook.com/ESAmeAgr δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο, άτομο με αναπηρία ή μη, να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τις πρωτοβουλίες του εθνικού αναπηρικού κινήματος και τα αποτελέσματά τους. Το βίντεο της μετάδοσης που συνοδεύεται από διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα θα παραμείνει στο youtube.