Πληροφορίες: Χρ. Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


Αθήνα:               24.06.2020

Αρ. Πρωτ.:        842

 


ΠΡΟΣ:        κ. Θ. Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

 

ΚΟΙΝ:         «Πίνακας Αποδεκτών»

 

ΘΕΜΑ:      «Προτάσεις Ε.Σ.Α.μεΑ. για το Πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” έτους 2020»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Mε την υπ’ αριθ. πρωτ. 749/02.06.2020 επιστολή μας, σας είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε τουριστική πολιτική, διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα, μέσω της εφαρμογής προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και στα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως εργασιακής κατάστασης, λόγω αφενός του παρατεταμένου εγκλεισμού τους στο πλαίσιο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωναϊού COVID-19 και συνακόλουθα των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία τους, αφετέρου του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που δημιουργείται από την αναπηρία στις οικογένειες και στα ίδια τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.

Η υπ’ αριθ. πρωτ. 9126 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 2393/17-6-2020) για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020, δεν περιέχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την εν’ λόγω ΚΥΑ, οι δικαιούχοι του προγράμματος προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης μεταξύ όσων πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, δηλαδή όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο στο Πρόγραμμα αυτό, να ληφθούν υπόψη τα εξής κριτήρια για να αποτελεί πραγματική ανακούφιση στις οικογένειες αυτές: 

  1. Στους δικαιούχους να συμπεριληφθούν όλοι/όλες οι Έλληνες/Ελληνίδες πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και τα μέλη των οικογενειών τους,
  2. Να ληφθεί υπόψη το κόστος διαβίωσης μίας οικογένειας που έχει εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών που έχουν μέλος με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας,

 

  

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Βαρδακαστάνης                                                                                                  Ι. Λυμβαίος

 

 

 Πίνακας Αποδεκτών:

-        Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας

-        Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη

-        Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου

-        Γραφείο Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Εμ. Κόνσολα

-        Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?